miércoles, 3 de diciembre de 2008

La vikipèdia

Què és la Viquipèdia ?

El terme Viquipèdia sorgeix de dues paraules: per una part tenim el nom wikiwiki (hawaià) que significa ràpid i, per una altra banda tenim la paraula enciclopèdia. Es tracta de la versió catalana de Wikipèdia (versió en anglès), és una enciclopèdia online creada al 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, la característica principal és que tota la informació que en ella hi trobem ha estat creada pels mateixos usuaris d'aquesta.


Com funciona Viquipèdia ?


El funcionament d'aquesta enciclopèdia virtual, recau imprescindiblement sobre els usuaris de la mateixa. Aquests poden:

  • Crear informació sobre conceptes nous o que ningú havia entrat abans a la base de dades de la viquipèdia.
  • Editar informació nova sobre un concepte que ja hi apareixia. L'usuari pot ampliar la informació sobre un concepte determinat.
  • Enllaçar informacions relacionades. Un usuari pot enllaçar conceptes relacionats creant enllaços d'unes informacions a les altres, d'aquesta manera al visualitzar una informació concreta es pot ampliar el coneixement visualitzant altres conceptes que hi tinguin relació.
  • Eliminar informació. L'usuari pot eliminar informació, que ha penjat un altre usuari, que sigui errònia o confusa.


Quan visualitzem una informació podem comprovar que hi ha conceptes que apareixen de color blau i d'altres de color vermell. El significat d'això és el següent: les paraules de color blau son conceptes que tenen entrades a la viquipèdia, és a dir, que un usuari ha penjat informació sobre dit concepte i només clicant sobre ell veurem la informació de la qual disposem. Per altre banda, les paraules de color vermell són conceptes dels quals ningú ha deixat informació.


Perquè serveix la Viquipèdia ?


La utilitat principal d'aquesta enciclopèdia virtual és, sens dubte, la gestió de la informació. A diferència d'altres enciclopèdies online, la Viquipèdia no sols és una font d'informació, sino que és un mitjà per compartir coneixement. Ens referim a un concepte nou, fins ara compartir i/o col·laborar en la creació de coneixement no estava a l'abast de tothom, en canvi, amb aquesta nova manera d'entendre una enciclopèdia qualsevol usuari d'internet pot crear informació i, el que és més innovador, la pot compartir amb tota la resta d' usuaris de la xarxa.

Per més informació.

1 comentario:

Laia dijo...

La sessió didàctica ha estat molt bé i crec que com a futurs mestres, hem de saber plantejar les activitats perquè els nens no copiin i enganxin, ja que així no aprenen res.
És millor si les preguntes que els hi fem als nens són més específiques i així busquin, o treballar en grups amb diferents activitats, per poder contrastar informació, etc.

Laia